Românii se pot bucura de bani de la stat în continuare: ultima tranșă a voucherelor pentru alimente intră până de Crăciun
Conaționalii noștri care au venituri mici nu trebuie să-și mai facă griji cu privire la masa de sărbători. O parte din cheltuială va fi suportată de stat, promit guvernanții de la București, care anunță lansarea ultimei tranșe de vouchere sociale.
Românii care au pensii și salarii modeste beneficiază de vouchere sociale de la stat, oferite din două în două luni, a căror valoare se ridică la 250 de lei.
Banii pot fi utilizați doar pentru achiziționarea alimentelor de bază, iar ultima tranșă le va fi virată românilor până la Crăciun, astfel că, fiecare om să-și poată cumpăra cele necesare, ca să aibă o masă cât mai îmbelșugată de sfintele sărbători de iarnă. Practic, până pe 20 decembrie, cardurile sociale urmează să fie alimentate cu alte 250 de lei.
„O veste bună pe care vreau să o anunț este că vom urgenta procesul pentru încărcarea tranșei cu numărul patru, de 250 de lei pe carduri, pentru a ajunge la beneficiari înainte de sărbătorile de iarnă”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.
În a doua jumătate a acestui an, aproximativ 2,4 milioane de români au beneficiat de tichetele sociale, care le-au mai diminuat povara scumpirilor de pe umeri.
Cine primește bani pentru masa de Crăciun. Statul îți plătește o parte din cumpărături, să ai de toate pe masă
Conform legii, sunt beneficiari ai acestor ajutoare următoarele categorii de cetățeni:
a) Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
b) Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
c) Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
d) Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
e) Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;
f) Persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.
Ceea ce trebuie precizat în acest context este faptul că românii au mari șanse să primească vouchere sociale și-n 2023. Conform unui anunț făcut de Ionuț Stroe, la finalul ședinței Biroului Național al PNL, purtătorul de cuvânt al partidului a spus că programul va continua.
”S-a discutat despre viitorul program privind ajutoarele pentru energie. Vă pot confirma faptul că, pe zona de ajutoare, la zona de alimente va exista o ordonanţă de urgenţă care va prelungi programul celor 50 de euro alocaţi bilunar şi pentru anul 2023. La fel, suma alocată pentru luna ianuarie va fi alocată în luna decembrie. Guvernul va face acest efort pentru ca beneficiarii să aibă aceste sume înainte de sărbători.
La fel se va aproba un program din fondul de coeziune la dispoziţia României care vizează ajutoare pe zona energiei în cuantum de 700 de lei pentru sezonul rece. Sezonul rece cuprinde cele cinci luni în care consumul de energie este mai ridicat – noiembrie-martie. Pentru anul în curs, suma va fi alocată şi va fi acordată beneficiarilor spre finalul lunii ianuarie, începutul lunii februarie, iar pentru anul 2023 cei 700 de lei – ajutor pentru energie – vor fi alocaţi şi viraţi în luna septembrie”, a spus liberalul.